Winnaar Aquatech Innovation Award 2017 bekend gemaakt onder toeziend oog van minister-president Rutte
Amsterdam

Winnaar Aquatech Innovation Award 2017 bekend gemaakt onder toeziend oog van minister-president Rutte

Tuesday, 31 October 2017

Duurzame technologie voor het terugwinnen van toiletpapier cellulose uit rioolwater wint Aquatech Innovation Award 2017: ‘Perfect voorbeeld van circular economy’ met praktische toepassing geeft doorslag voor stem van vakjury

De overall winnaar van de prestigieuze Aquatech Innovation Award 2017 werd gisteren ten overstaan van een invloedrijk publiek uit de watersector bekendgemaakt. De hoofdprijs is voor een zeer innovatief Nederlands bedrijf dat cellulosevezels uit toiletpapier terugwint bij rioolwaterzuiveringsfabrieken en daarvan een verhandelbaar celluloseproduct maakt dat geschikt is voor toepassingen zoals wegenbouw.

‘Dit is een erg goed voorbeeld van het terugwinnen van grondstoffen en een perfect voorbeeld van de circular economy in actie,’ zegt Award juryvoorzitter professor Cees Buisman, Scientific Director van Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology.

Recordaantal inschrijvingen
Voor de Award van dit jaar werden maar liefst 78 inschrijvingen ontvangen, verdeeld over 5 categorieën. Dit aantal werd door de onafhankelijke vakjury voor de overall prijs teruggebracht tot 14 genomineerden en één speciale vermelding. De winnende inzending van het bedrijf CirTec B.V. kreeg vervolgens van de jury de eerste prijs in de categorie ‘Waste water treatment’, pakte de overall prijs en streefde daarmee de winnaars van de andere vier categorieën voorbij.

Spraakmakend publiek uit de watersector
De Award werd gepresenteerd tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de vakbeurs Aquatech Amsterdam, met een keynote speech van Laura Tuck, vice-president Sustainable Development bij de Wereldbank en een boodschap van Mark Rutte, minister-president van Nederland.

Minister-president Rutte legde de nadruk op de uitdagingen waarmee de wereld te maken krijgt als we de deadline voor 2030 van de Sustainable Development Goals van de VN willen halen. Hij wees op de bijdrage die tot nu toe is geleverd door het High Level Panel on Water. De weg die voor ons ligt omschreef hij als het oplossen van een Rubiks kubus en hij onderstreepte de inzet van Nederland voor het oplossen van het blauwe vlak en de kubus in zijn geheel.

Winnende inschrijving biedt milieuvoordelen en een bruikbaar product
De winnende technologie, ‘Cellvation’ genaamd, is ontwikkeld in samenwerking met KNN Cellulose. De genoemde voordelen betreffen onder meer een besparing van energie en chemische kosten voor rioolwaterzuivering, evenals een afname van de hoeveelheid slib die wordt geproduceerd. Cellulose wordt gebruikt als technisch product in toepassingen zoals wegenbouw en biedt een afzetmogelijkheid voor het verhandelbare product dat wordt teruggewonnen via het Cellvation-proces. ‘Het betekent ook dat er minder bomen gekapt hoeven te worden en er flink bespaard kan worden op de hoeveelheid energie en chemicaliën die nodig zijn om een boom tot papier te verwerken,’ zegt Buisman.

De inschrijvingen voor de Aquatech Innovation Award werden beoordeeld aan de hand van drie criteria: innovatie, haalbaarheid en duurzaamheid. Cellvation scoorde hoog bij alle drie. Voor wat betreft haalbaarheid geeft Buisman aan dat er twee volledige fabrieken in bedrijf zijn en dat het gebruik van het eindproduct bij wegenbouw is aangetoond. ‘We hebben het gehele proces gezien, dus we geloven absoluut in de haalbaarheid,’ zegt hij. ‘De innovatie zit in het feit dat alle stappen met elkaar verbonden zijn: niet alleen is de cellulose uit het rioolwater gehaald, het is ook verwerkt tot een product dat kan worden hergebruikt.’

De resultaten: de overall winner en category winners van de Aquatech Innovation Award 2017

Overall winner
Cellvation cellulose recovery - CirTec B.V.

Category: Innovation – not yet to market
Countinuous Counterflow Adsorber water treatment - Blücher GmbH

Category: Process control technology & Process automation
Satellite remote sensing leak detection - Utilis

Category: Transport & storage
Picoturbine water network energy recovery - Tecnoturbines S.L.

Category: Waste water treatment
Cellvation cellulose recovery - CirTec B.V.

Category: Water treatment
Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology - Desalitech via Lenntech B.V.

Special mention
DaaS (Data as a Service), Water Quality Monitoring - s::can Messtechnik GmbH

*****

Aquatech Global Events
Aquatech Global Events organiseert sinds 1964 de meest toonaangevende vakbeurzen ter wereld in proces-, drink- en afvalwater technologiesectoren in Europa, China en Mexico. In het beproefde format komen de volgende segmenten aan bod: Transport en Opslag, Waterbehandeling, Gebruikspunten, Procescontrole, Procestechnologie & Procesautomatisering. De wereldwijde Aquatech evenementen worden bezocht door professionals uit alle geledingen van de waterindustrie en trekken beleidsmakers, topbedrijven en specialisten die de technologie toepassen bij hun werkzaamheden. www.aquatechtrade.com

Aankomende evenementen
Aquatech Amsterdam 2017:31 oktober, 1-2-3 november 2017
Amsterdam International Water Week 2017:30 oktober, 1-2-3 november 2017
Floodex Europa Launch Event 2017:31 oktober 2017
Aquatech China 2018: 31 mei – 1-2 juni 2018
Aquatech Mexico 2018: 4-5-6 september 2018
Aquatech Amsterdam 2019: 5-6-7-8 november 2019

Over RAI Amsterdam

Mensen samenbrengen, zowel persoonlijk als virtueel verlegt grenzen ... en inspireert! RAI Amsterdam brengt al sinds 1893 werelden, mensen en markten bij elkaar, zowel in Nederland als daarbuiten. De RAI is een internationaal beurs- en conventiebedrijf dat evenementen organiseert in Nederland en het buitenland met het RAI Convention Centre in de zakenwijk van Amsterdam als kloppend hart van de organisatie. Elk jaar verwelkomt de RAI ongeveer 1,5 miljoen bezoekers bij zo'n 500 evenementen zoals (vak)beurzen, conventies, zakelijke en andere evenementen. Het bedrijf biedt ook evenementgerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers. Ga voor meer informatie naar www.rai.nl.