BREAKING NEWS: Genomineerden Aquatech Innovation Award 2019 bekend
Amsterdam

BREAKING NEWS: Genomineerden Aquatech Innovation Award 2019 bekend

Thursday, 10 October 2019

Verstedelijking en online sensoren belangrijkste trends onder de genomineerden voor de Aquatech Innovation Award
Twaalf innovatieve technologieën genomineerd door deskundige jury

Wie komt als beste uit de bus als het gaat om innovatieve watertechnologie? 

De Aquatech Innovation Awards geven ook dit jaar weer antwoord op deze vraag, door het nomineren van de beste innovaties en technologieën wereldwijd die de internationale watermarkt drastisch kunnen veranderen. Een deskundige jury selecteerde twaalf innovatieve technologieën uit een indrukwekkend aantal inzendingen in de aanloop naar Aquatech Amsterdam. Er waren inzendingen in vier categorieën, en de jury nomineerde in elke categorie een drietal inzendingen die meedingen naar de Overall Award.

“De kwaliteit van de inzendingen voor de Innovation Awards was dit jaar bijzonder hoog”, zegt juryvoorzitter prof.dr.ir. Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van het Europese expertisecentrum voor duurzame watertechnologie Wetsus.

Watersector heeft enorm innovatiepotentieel
“Wat de jury altijd verbaast, is dat er elke twee jaar weer zoveel nieuwe innovaties zijn. We staan steeds opnieuw verstelt van het enorme innovatiepotentieel van de watersector, dat met deze awards in de schijnwerpers wordt gezet.”

De winnaar in elke categorie en de ‘overall’ winnaar van de Aquatech Innovation Award 2019 worden op 4 november bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de Aquatech Amsterdam.

De Aquatech Innovation Award heeft vier categorieën: Innovation – not yet to market; Process control technology & Process automation; Waste water treatment; en Water Supply (drinking water, clean water, including point of use). De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%). De genomineerden zijn gekozen uit een gevarieerd scala aan inzendingen.

Belangrijke trends onder de inzendingen: automization en urbanization
“We zagen twee duidelijke trends in de inzendingen dit jaar”, zei Buisman. “Ten eerste was er een duidelijke stijging in het aantal sensoren dat gebruikmaakte van online parameters die eerder nog niet konden worden gemeten. Hierdoor kan de watersector meer worden geautomatiseerd en gedigitaliseerd.”

“De tweede trend die we als jury zagen was urbanization of verstedelijking. Door de uitdagingen op het vlak van warmte, afval en resource recovery waar stedelijke gebieden mee worden geconfronteerd, wordt het verschil tussen steden en het platteland steeds groter. Innovaties op het gebied van watertechnologie dragen bij aan oplossingen hiervoor.”

Nieuw op de agenda: het Innovation Award Dinner
Nieuw dit jaar is het Aquatech Innovation Dinner, de avond voorafgaand aan de beurs en direct na het Aquatech Innovation Forum en de AIWW opening.Tijdens dit diner in Amsterdam kunnen de gasten onder het genot van lekker eten, een drankje en live muziek netwerken met andere waterprofessionals van over de hele wereld. Na het diner is er een programma met diverse sprekers op het gebied van innovatie.

De genomineerden voor de Aquatech Innovation Award 2019 zijn:

Category: Innovation - not yet to market

• flowIQ® 2200 - Kamstrup 
• Kaumera Nereda® Gum - Royal HaskoningDHV 
• PipeDiver Laser - Xylem Europe GmbH 

Category: Process control technology & Process automation

• DropletSens-NO3 - SouthWestSensor Limited 
• GoAigua’s IoT and Big Data platform - GoAigua 
• OPTIWAVE 1400 C - Krohne Nederland

Category: Waste water treatment

• ABX -  Aquafortus Technologies Limited 
• Flowrox Corona - Flowrox Oy 
• Sewtree - ATB WATER GmbH 

Category: Water supply (drinking water, clean water, including point of use)

• MPC - NanoBubble - LG Sonic B.V. 
• Self-cleaning Metalmembranes - Metalmembranes.com B.V. 
• BatcoSense - SIGRIST-PHOTOMETER AG 

Jury leden van the Innovation Award 2019

• Prof.dr.ir. C.J.N. Buisman (Wetsus) – Chairman of the Jury 
• Ir.C.A. Uijterlinde (Stowa) 
• Ir.P. Kamp (retired - formerly PWN Technologies) 
• W.F. Volmer BSc (Nmi Certin BV) 
• Prof. M. Kennedy, PhD (UNESCO-IHE Institute for Water Technology) 
• J.S. Vrouwenvelder (King Abdullah University of Science and Technology (KAUST)) 
• Prof.dr.ir. A.J.H. Janssen (Shell) 
• Drs. H.J. Gastkemper (Stichting RIONED) 

Donatie aan AMREF Flying Doctors
Aquatech Amsterdam doneert het inschrijfgeld van de deelnemers aan de Aquatech Innovation Award aan AMREF Flying Doctors in ondersteuning van een speciaal project ‘Schoon water en veilige sanitaire voorzieningen in Homa Bay, Kenia’. Gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors heeft sterke banden met Kenia. Ze zorgen ervoor dat in Homa Bay 134.000 mensen met een laag inkomen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater. Ze zorgen voor goede toiletten, hygiëne en werken aan duurzame oplossingen voor schoon drinkwater in de gemeenschappen.

Meer informatie over de genomineerden vindt u hier.

*****
Free entrance to Aquatech Amsterdam via online registration>>
Tickets for the Aquatech Innovation Forum can be bought here>>
*****

Over Aquatech Global Events
Aquatech Global Events organiseert sinds 1964 de meest toonaangevende vakbeurzen ter wereld in proces-, drink- en afvalwater technologiesectoren in Europa, China en Mexico. In het beproefde format komen de volgende segmenten aan bod: Transport en Opslag, Waterbehandeling, Point of Use, Procescontrole en Technologie & Procesautomatisering. De wereldwijde Aquatech evenementen worden bezocht door professionals uit alle geledingen van de waterindustrie en trekken beleidsmakers, marktleiders en specialisten die de technologie toepassen bij hun werkzaamheden. www.aquatechtrade.com

Aankomende evenementen
Aquatech Mexico: 3-4-5 september 2019
Aquatech Innovation Forum: 4 november 2019
Aquatech Amsterdam: 5-6-7-8 november 2019
Aquatech China: 3-4-5 juni 2020

Over RAI Amsterdam

Mensen samenbrengen, zowel persoonlijk als virtueel verlegt grenzen ... en inspireert! RAI Amsterdam brengt al sinds 1893 werelden, mensen en markten bij elkaar, zowel in Nederland als daarbuiten. De RAI is een internationaal beurs- en conventiebedrijf dat evenementen organiseert in Nederland en het buitenland met het RAI Convention Centre in de zakenwijk van Amsterdam als kloppend hart van de organisatie. Elk jaar verwelkomt de RAI ongeveer 1,5 miljoen bezoekers bij zo'n 500 evenementen zoals (vak)beurzen, conventies, zakelijke en andere evenementen. Het bedrijf biedt ook evenementgerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers. Ga voor meer informatie naar www.rai.nl.