Spannende strijd tussen genomineerden Aquatech Innovation Award

Spannende strijd tussen genomineerden Aquatech Innovation Award

 

Baanbrekende technologieën waaronder vele wereldprimeurs genomineerd voor deze prestigieuze prijs

14 innovatieve technologieën, waaronder vele wereldprimeurs, zijn uit een record aantal inzendingen door een professionele jury geselecteerd voor de laatste ronde in de strijd om de Aquatech Innovation Award. De internationale jury wijst, naast een “overall” winnaar, een winnaar aan in elke categorie. Deze worden bekend gemaakt op 30 oktober tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de 26e editie van de internationale vakbeurs Aquatech Amsterdam.

'Dit jaar waren er 78 inzendingen, het hoogste aantal ooit', aldus juryvoorzitter professor Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology. 'Aquatech Amsterdam zelf groeit en het is fantastisch om te zien dat de Awards meegroeien,' voegt hij toe.

Exposanten konden hun innovaties inzenden voor 5 categorieën. De jury selecteerde genomineerden in elke categorie die meedingen naar de hoofdprijs, de Aquatech Innovation Award. “Er was dit jaar veel discussie om tot een selectie te komen. De top 20% inzendingen waren namelijk uitzonderlijk sterk,’’ aldus Buisman.

Onder de inzendingen zitten steeds meer en verder uiteenlopende technologieën. 'Het veld rondom watertechnologie richt zich van oudsher op gebieden als biologie en chemie maar dat verschuift', zegt Buisman. 'Eén exposant gebruikt ruimtetechnologie om waterlekkage op aarde te zoeken - dat verraste ons als jury. We zagen ook meer inzendingen rondom big data en IT, trends die langzaam maar heel zeker de sector binnenkomen ', voegt hij toe. Hij noemde ook de trend om tot duurzamere oplossingen te komen door de reductie van het gebruik van chemicaliën in afvalwater.

De Aquatech Innovation Award heeft vijf categorieën: not-yet-to-market; process control technologie en automatisering; transport en opslag; watervoorziening / waterzuivering; en afvalwaterbehandeling. De inzendingen worden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%).

De jury kiest in elke categorie één winnaar en één van deze categoriewinnaars wordt verkozen als dé winnaar van de Aquatech Innovation Award 2017.


De genomineerden voor de Aquatech Innovation Award 2017 zijn:

Categorie: Innovation – not yet to market
• Bi-directional tidal turbine, Pentair Fairbanks Nijhuis
• Continuous Counterflow Adsorber water treatment, Blücher GmbH
• Hydraloop residential water system, Hydraloop International B.V.

Categorie: Process control technology & Process automation
• Easychem TOX Early Warning water analyser, Systea S.p.A.
• Sand-Cycle sand filter monitor, Brightwork B.V.
• Satellite remote sensing leak detection, Utilis

Categorie: Transport & storage
• Flygt Concertor intelligent wastewater pumping, Xylem Water Solutions Nederland B.V.
• Picoturbine water network energy recovery, Technoturbines S.L.

Categorie: Waste water treatment
• Cellvation cellulose recovery, CirTec B.V.
• Genius total manure solution, Nijhuis Industries
• Curly membrane Membrane Aerated Biofilm Reactor, OxyMem

Categorie: Water treatment (drinking water, clean water, including point of use)
• Closed Circuit Reverse Osmosis treatment technology, Lenntech B.V.
• IroxFlotation dissolved iron removal, SansOx Ltd
• Sheaf Filter chemical-free thread filtration, Maagan Filtration


Opbrengst naar AMREF Flying Doctors

Het inschrijfgeld van de Aquatech Innovation Award gaat naar AMREF Flying Doctors. Dit jaar komt het geld ten goede aan ene project in Kilindi, een afgelegen gebied in Tanzania. Het project is gericht op: het verminderen van vrouwenbesnijdenis (FGM) bij meisjes in het Kilindi district; het verminderen van water-, hygiëne- en sanitairgerelateerde ziekten door de toegang tot schoon en veilig water en betrouwbare sanitaire voorzieningen in huishoudens en scholen te vergroten; en het verbeteren van kennis en gewoontes om water- en sanitaire gerelateerde ziekten te voorkomen.


Meer informatie over de genomineerden:
www.aquatechtrade.com/amsterdam/innovation/nominees/

*****


Amsterdam International Water Week

Aquatech Amsterdam maakt onderdeel uit van de Amsterdam International Water Week. Dit jaar haakt hierbij een groot aantal brancheorganisaties in de sector aan. Zij organiseren deze week vergaderingen en evenementen naast de beurs en het AIWW congres. ‘Anno 2017, wanneer het makkelijker dan ooit is in om elkaar online te treffen, blijft het belangrijk elkaar persoonlijk te ontmoeten. Zo kan echte vooruitgang geboekt worden en kunnen we de uitdagingen op het gebied van water gezamenlijk het hoofd bieden, zegt Leenhouts. 'We kijken ernaar uit om de internationale waterindustrie samen te brengen in Amsterdam tijdens de AIWW.'


De bezoekersregistratie is nu geopend

De inschrijving voor bezoekers is nu geopend. Voor gratis toegang dienen bezoekers zich online te registreren op www.aquatech.com/amsterdam.


Aquatech Global Events
Aquatech Global Events organiseert sinds 1964 de meest toonaangevende vakbeurzen ter wereld in proces-, drink- en afvalwater technologiesectoren in Europa, China en Mexico. In het beproefde format komen de volgende segmenten aan bod: Transport en Opslag, Waterbehandeling, Gebruikspunten, Procescontrole, Procestechnologie & Procesautomatisering. De wereldwijde Aquatech evenementen worden bezocht door professionals uit alle geledingen van de waterindustrie en trekken beleidsmakers, topbedrijven en specialisten die de technologie toepassen bij hun werkzaamheden. www.aquatechtrade.com


Aankomende evenementen

Aquatech Amsterdam 2017: 31 oktober, 1-2-3 november 2017
Amsterdam International Water Week 2017: 30 oktober, 1-2-3 november 2017
Floodex Europa Launch Event 2017: 31 oktober 2017
Aquatech China 2018: 31 mei – 1-2 juni 2018
Aquatech Mexico 2018: 4-5-6 september 2018


Over RAI Amsterdam

Mensen samenbrengen, zowel persoonlijk als virtueel verlegt grenzen ... en inspireert! RAI Amsterdam brengt al sinds 1893 werelden, mensen en markten bij elkaar, zowel in Nederland als daarbuiten. De RAI is een internationaal beurs- en conventiebedrijf dat evenementen organiseert in Nederland en het buitenland met het RAI Convention Centre in de zakenwijk van Amsterdam als kloppend hart van de organisatie. Elk jaar verwelkomt de RAI ongeveer 1,5 miljoen bezoekers bij zo'n 500 evenementen zoals (vak)beurzen, conventies, zakelijke en andere evenementen. Het bedrijf biedt ook evenementgerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers. Ga voor meer informatie naar www.rai.nl

Noot voor redacteuren (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & PR: Annelie Koomen.

+31 (0)6 518 15 306

Latest Video