Aquatech Innovation Award 2015 winnaars bekend

Aquatech Innovation Award 2015 winnaars bekend

 

Eerste prijs voor DyVaR afvalwaterzuiveringsinstallatie

De winnaars van de 2015 Aquatech Innovation Award zijn onder grote belangstelling bekend gemaakt tijdens de opening van de Amsterdam International Water Week en de 25ste editie van Aquatech Amsterdam. De eerste prijs gaat naar een innovatieve technologie voor het behandelen van zeer zout afvalwater waarbij zo goed als ieder druppel water wordt teruggewonnen.

De winnende inzending, het DyVaR proces van het Nederlandse bedrijf Salttech BV, is vooral van belang voor de olie- en gasindustrie en biedt een zuiveringsproces met zero liquid discharge. De volledige naam van de technologie is dan ook DyVaR O&G ZLD.

De Amsterdam International Water Week en Aquatech werd geopend in een ceremonie met prominente internationale gasten en sprekers, waaronder de heer Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme zaken en Visserij en mevrouw Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu.

Bijzondere winnaar
"Ik ben bijzonder enthousiast over de winnaar," aldus juryvoorzitter Cees Buisman. Zeer zouthoudend water wordt in steeds grotere hoeveelheden in de olie- en gasindustrie geproduceerd. Om te voldoen aan de milieuregels en hergebruik mogelijk te maken, moet dit water worden behandeld, maar door het hoge zoutgehalte is dit technisch erg lastig, zeker als je het wilt bewerkstelligen op een kosteffectieve manier. "De geconcentreerde zoutstroom (brine) verwijderen is een enorme klus," volgens Buisman.

Bewezen techniek
Het proces heeft zich inmiddels al bewezen in Noord-Amerika en het Midden-Oosten. DyVaR gebruikt verdampingstechniek en cyclonische technologie om het zout en andere componenten te scheiden en herwint daarbij bijna al het water voor hergebruik. "Ze hebben een oplossing gevonden voor bijna alle zoutcombinaties wat voor veel andere technieken niet mogelijk is," legt Buisman uit.

Corrosie is een van de aspecten die het behandelen van zout water zo uitdagend maakt. "Dit is opgelost door het gebruik van polymeermaterialen," zegt Buisman. Hij voegt toe dat schalering een ander belangrijk aspect is. Dit is opgelost door het gebruik van cyclonen. "Het is die combinatie die deze innovatie zo bijzonder maakt en dat is duidelijk te zien aan het aantal orders vanuit de markt. Als juryvoorzitter ben ik uitermate trots dat een dergelijk innovatief bedrijf heeft gewonnen."

Aquatech Innovation Award 2015 - de uitslag

  • Algemene winnaar en winnaar in de categorie afvalwaterzuivering DyVaR O&G ZLD, Salttech BV
  • Winnaar in de categorie ’not-yet-to-market’ PearlAqua van AquiSense Technologies - een wereldprimeur: UV LED waterdesinfectiesysteem van het Amerikaanse bedrijf AquiSense Technologies;
  • Winnaar in de categorie procescontroletechnologie & procesautomatisering Hach Prognosys predictief diagnostiek systeem van het Duitse bedrijf Hach Lange
  • Winnaar in de categorie transport & opslag AQS-SYS, Aquarius Spectrum Ltd. - een geautomatiseerd systeem voor het opsporen van lekken in distributienetwerken van het Israëlische bedrijf Aquarius Spectrum
  • Winnaar in de categorie watervoorziening/waterzuivering MPC-Buoy: Monitor, Predict & Control Algal Blooms van LG Sonic BV – een ultrasoon systeem voor het behandelen van algenbloei van het Nederlandse bedrijf LG Sonic

Lees het jury-rapport » 

Erkenning voor innovatie
De Aquatech Innovation Award groeit nog altijd in formaat en status. Dit jaar waren er 70 inzendingen van bedrijven die de prestigieuze prijs in de watersector hoopten te winnen. De jury beoordeelde de inzendingen op basis van originaliteit, bruikbaarheid en duurzaamheid. Het aantal genomineerden nam ook toe dit jaar, vooral door de bijzonder sterke bijdrages van kleinere bedrijven. Bovendien dragen de ingezonden oplossingen allemaal bij aan de meest prangende problemen in de industrie. "Het is fantastisch om te zien dat de Aquatech Innovation Award en alle inzendingen in lijn zijn met de laatste trends in de watersector," aldus Buisman.

InnovationLAB
Bezoekers aan Aquatech Amsterdam en de Amsterdam International Water Week kunnen deze week meer te weten komen over de winnaars in het nieuwe InnovationLAB, waar extra aandacht wordt besteed aan belangrijke innovaties. Hier kunnen ze alle nieuwe ontwikkelingen, waaronder Europese en wereldprimeurs, van dichtbij bestuderen en inzicht krijgen in de technologieën die zullen bijdragen aan de toekomst van de sector.

Over Aquatech Global Events
Sinds de oprichting in 1964 organiseert Aquatech Global Events ’s werelds meest toonaangevende vakbeurzen op het gebied van proces-, afval- en drinkwater in Europa, de VS, China en India. Het bewezen beursprogramma bestaat uit de volgende segmenten: waterbehandeling, Point of Use, procescontrole, technologie en automatisering. Aquatech Global Events richt zich op professionals op alle terreinen van de waterindustrie en trekt beleidsmakers, topbedrijven, specialisten en andere partijen aan die de technologie in de praktijk toepassen. Meer informatie vindt u op: www.aquatechtrade.com.

Meer innovaties
Meer informatie over de nieuwe producten en diensten die te zien zullen zijn tijdens Aquatech, inclusief de inzendingen en genomineerden voor de Aquatech Innovation Award, is te vinden via: www.aquatechtrade.com/amsterdam/innovation/new-products.

Aquatech ondersteunt AMREF
De opbrengst van de Aquatech Innovation Award gaat naar AMREF ten behoeve van duurzame toegang tot water voor de Masai in Kajiado, Kenia, met als doel om het aantal watergerelateerde ziekten onder de Masai te verminderen door het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Het project maakt veilig water beschikbaar voor ongeveer 50.000 mensen en verzorgt sanitaire voorzieningen en voorlichting over het belang van goede hygiëne voor zo’n 16.500 mensen.

Over Aquatech Global Events
Sinds de oprichting in 1964 organiseert Aquatech Global Events ’s werelds meest toonaangevende vakbeurzen op het gebied van proces-, afval- en drinkwater in Europa, de VS, China en India. Het bewezen beursprogramma bestaat uit de volgende segmenten: waterbehandeling, transport & opslag, procescontrole, technologie en automatisering, Point of Use en landenpaviljoens. Aquatech Global Events richt zich op professionals op alle terreinen van de waterindustrie en trekt beleidsmakers, topbedrijven, specialisten en andere partijen aan die de technologie in de praktijk toepassen. Meer informatie vindt u op: www.aquatechtrade.com.

Aquatech Amsterdam vindt plaats op 3-4-5-6 november 2015 in RAI Amsterdam.

Noot voor redacteuren (niet voor publicatie):
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & PR: Annelie Koomen.

+31 (0)6 518 15 306

Latest Video